Castelul din Carpati
Jules Verne
Castelul din Carpaţi
Capitolul I
Povestirea care urmează nu este fantastică, este doar romanescă. Trebuie, oare, având în vedere caracterul ei neverosimil, să tragem de aici concluzia că nu este adevărată? Ar fi o eroare. Suntem într-o epocă în care orice se poate întâmpla ― aproape că avem dreptul să spunem că orice s-a şi întâmplat. Dacă plăsmuirea noastră nu este deloc verosimilă astăzi, poate fi mâine, graţie resurselor ştiinţei care sunt şansa viitorului, şi nimeni nu se va gândi să o aşeze în rândul legendelor. Dealtfel, la adăpostul acestui practic şi pozitiv secol al XIX-lea, nu se mai născocesc nicăieri legende, nici în Bretania, pe meleagurile crâncenilor korrigani, nici în Scoţia, ţinutul brownielor şi al gnomilor, nici în Norvegia, patria aşilor, elfilor, silfilor şi walkiriilor, nici chiar în Transilvania unde, decorul Carpaţilor se potriveşte atât de bine evocărilor psihagogice. Se cuvine să reţinem totuşi că regiunea transilvană este foarte legată încă de superstiţiile străvechi.
Provinciile acestea de la capătul Europei, domnul de Gérandole-a descris, Elisée Reclus le-a vizitat.
Nici unul dintre ei nu a pomenit despre ciudata istorie pe care se bizuie romanul de faţă. Au avut, oare, cunoştinţă de ea? Poate, dar n-au vrut să-i dea crezare. Este regretabil, căci ar fi relatat-o unul cu rigoarea unui analist, celălalt cu acel lirism necăutat cu care sunt impregnate însemnările sale de călătorie.
De vreme ce nici unul, nici celălalt nu a făcut-o, o voi face, în locul lor, eu.
În ziua de 29 mai a anului acela, un cioban îşi păzea turma la marginea unui podiş plin de verdeaţă, la poalele Retezatului care domină o vale fertilă, acoperită de păduri cu tulpini drepte, îmbogăţită de frumoase culturi. Iarna, galernele, care sunt vânturile din nord-vest, rod acest podiş înalt, descoperit, neadăpostit, ca briciul unui bărbier. Se spune atunci, prin partea locului, că se bărbiereşte, şi încă până la sânge.
Ciobanul acesta nu avea nimic arcadian în straiele lui şi nimic bucolic în atitudine. Nu era nici Dafnis, Amintas{1} Tityr, Lycidas, ori Meliben. La picioarele lui înfipte în nişte încălţări grosolane şi caraghioase de lemn nu murmura Lignon-ul, ci Jiul valah, ale cărui ape proaspete şi pastorale ar fi fost demne să curgă prin meandrele romanului Astreei.
Frik din satul Werst ― aşa se numea acest rustic păstor ― la fel de neîngrijit ca şi animalele sale, bun să locuiască în acea cloacă sordidă ridicată la intrarea în sat, unde oile şi porcii lui creşteau într-o revoltătoare păducherie (acesta este singurul cuvânt, împrumutat din limba veche, potrivit pentru târlele păduchioase din comitat).
Immanum pecum precumpănea aşadar, în purtarea numitul Frik, asupra lui immanior ipse. Trântit pe o movilă acoperită cu iarbă dormea cu un ochi, veghind cu celălalt, cu pipa lui mare în gură, fluierându-şi, uneori, câinii, când vreo oaie se îndepărta de păşune, sau sunând în bucium şi trezind ecoul munţilor.
Erau ceasurile patru după amiaza. Soarele începea să asfinţească. Câteva piscuri, cu poalele înecate într-o ceaţă uşoară, dusă de vânt, se luminau spre est. Spre sud-vest două spărturi în lanţul muntos lăsau să pătrundă un mănunchi pieziş de raze, ca un şuvoi de lumină ţâşnind printr-o uşă întredeschisă.
Acest sistem orografic aparţinea regiunii celei mai sălbatice din Transilvania, cunoscută sub denumirea de comitatul Cluj.
Ciudat fragment al imperiului Austriei, este această Transilvanie, „Erdély” în maghiară, adică „ţara pădurilor”. Este mărginită de Ungaria la nord, de Valahia la sud, de Moldova la vest. Cu o suprafaţă de şaizeci de mii de kilometri pătraţi, sau şase milioane de hectare ― aproape a noua parte din Franţa ― este un soi de Elveţie, dar cu jumătate mai întinsă decât domeniul elveţian, fără să fie, însă, mai populată. Cu podişurile sale, în mare parte acoperite de culturi, cu păşunile sale bogate cu văile sale capricios conturate, cu piscurile sale trufaşe, Transilvania, crestată de ramificaţiile de origine platonică ale Carpaţilor, este brăzdată de numeroase cursuri de ape, care se varsă în Tisa şi în acea Dunăre superbă, ale cărei Porţi de Fier închid, la câteva mile mai la sud, defileul lanţului Balcanilor, la frontiera dintre Ungaria şi Imperiul otoman.
Aceasta este străvechea ţară a dacilor, cucerită de Traian şi primul secol al erei creştine. Independenţa de care se bucura sub Ioan Zapolya şi urmaşii acestuia până în 1699, avea să ia sfârşit în timpul lui Leopold întâiul, ţara devenind o anexă a Austriei.
1 comment